Foaia parohială, nr. 61

Revista parohiei Iunie 13, 2020

Când iubești pe Dumnezeu ești unit cu El, toate ale tale sunt ale Sale, dar într-un anume fel, și ale Sale sunt ale tale, și atunci iubirea ta către familie și cei dragi, îmbogățită cu har, va fi mult mai puternică decât cea simplă, naturală.

Anul III, nr. 61, 14 iunie 2020

Speranța Sfântului Ilie

Foaie săptămânală a Parohiei Sf. Ilie cartier Speranța din Piatra-Neamț

Duminica Tuturor Sfinților (întâi după Rusalii)

(Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel)

Câtă vreme credincioșii stau afară, unde fie bate vântul, fie plouă, sau bate soarele, și nu pot rosti un cuvânt de învățătură în bune condiții, m-a gândit să reluăm foaia parohială, în care să și anunțăm ce mai e nou pe la biserică.

Tema Duminicii este sfințenia, ca atribut al Bisericii și ca țintă a vieții creștinilor.

Sfinții au avut și au mărturisit prin cuvânt și faptă iubire desăvârșită, deplină, pentru Dumnezeu și Biserică.

Ei sunt mărturia cea mai credibilă a prezenței și lucrării Duhului Sfânt în Biserică, precum și a posibilității ajungerii la o viață plină de har de către orice om, inidiferent de avere, de educație, de talentul sau de handicapul cu care s-a născut sau pe care l-a dobândit cumva, de greutățile îndurate și de starea deplorabilă în care s-a găsit la un moment dat.

Sfinții nu sunt doar modele călăuzitoare, ci și rugători și ajutători pentru noi, deoarece Biserica cerească și cea pământească sunt una, în continuitate.

Sfinții în viață, precum și locurile sfinte în care sfinții din vechime sau mai recenți își manifestă minunile până astăzi, sunt căutate de credincioși, atât cei care vor un impuls în viața duhovnicească, dar mai ales cei cu probleme nerezolvate.

E nevoie de un pic de minte și inimă deschisă, de un pic de disponibilitate spre osteneală duhovnicească, spre o schimbare serioasă în viață, dacă vrem ca lucrarea sfinților să se manifeste simțit în viața noastră.

Apostolul citit ne îndeamnă ca privind la mulțimea de mărturii ale existenței sfințeniei, să lepădăm orice povară omenească inutilă și păcatele care mereu și grabnic ne înconjoară, alergând la lupta duhovnicească ce ne stă mereu înainte, având pe Domul Hristos drept conducător și împreună-luptător cu noi.

Sf. Evanghelie ne îndeamnă să nu ne rușinăm cu relația noastră cu Hristos, ca nici El să nu se delimiteze de noi înaintea Tatălui ceresc. Ultimul om de pe stradă nu se lasă înjurat de părinți, iar noi nu arătăm că Domnul este prezent și membru al familiei și vieții noastre.

Am auzit că iubirea lui Dumnezeu trece înaintea  celei pentru părinți și copii. Cuvântul nemulțumește pe cel care trăiește în lumea lui, o lume în care viața lui nu e de la Dumnezeu, în care destinația lui nu e cerul, în care osteneala e pentru scopurile și proiectele lui, așa cum le vede el, o lume în care e dumnezeul propriului univers și Dumnezeu trebuie să se mulțumească cu firmiturile, El Care ne-a creat, a dat pe Fiul Său pentru mântuirea lumii și la sfârșitul ei va împărți pământul celor care îl merită.

Când iubești pe Dumnezeu ești unit cu El, toate ale tale sunt ale Sale, dar într-un anume fel, și ale Sale sunt ale tale, și atunci iubirea ta către familie și cei dragi, îmbogățită cu har, va fi mult mai puternică decât cea simplă, naturală.

Am mai învățat din Sf. Evanghelie că cine nu-și asumă ostenelile și durerile vieții, spre curățirea de păcate, spre înțelepțire și întărire duhovnicească, nu merge de mână cu Dumnezeu și nu are ce căuta în împărăția Lui.

Am auzit că cine se lasă pe sine și ale sale pentru Dumnezeu și lucrarea Lui în lume, va primi însutit și viața veșnică întru mare cinste, alături de Hristos.

Vineri, 19 iunie, prăznuim pe Sf. Paisie cel Mare. El ne-a lăsat că cine se nevoiește în lume, în familie, jertfindu-se pentru aproapele, poate primi aceeași plată de la Domnul ca cel ce se ocupă numai cu rugăciunea și nevoința, în mănăstire sau în pustie. La fel, cine postește zile la rând, ajutat de harul lui Dumnezeu, primește aceeași plată cu cel ce nu poate posti atât, dar se silește pe sine să se înfrâneze, forțând niște limite trupești care nu-l ajută deloc în postire.

Sf. Nicolae Cabasila, pomenit sâmbătă, 20 iunie, ne învață să avem acest gând, când cerem ceva de la Dumnezeu: de fapt, noi trebuie să-I mulțumim că ne-a dat de toate, chiar dacă unele ne așteaptă încă să ne învrednicim de ele, iar cele pe care le cerem, să fim conștienți că noi le-am pierdut din plinătatea pe care am avut-o și am pierdut-o prin păcat.

Sf. Calist, pomenit în aceeași zi, spune: ”Mintea care s-a curățit prin trezvie, ușor se întunecă, dacă nu se desface cu totul de ocuparea cu cele din afară prin pomenirea continuă a lui Iisus. Iar cel ce a unit făptuirea cu contemplarea (cu gândirea la Dumnezeu), prin păzirea minții, nu e abătut de zgomote. Nu se clatină de tulburări, căci sufletul rănit de dragostea lui Hristos, urmează Acestuia ca unui frățior.”

În Postul Sfinților Apostoli, este dezlegare la pește sâmbăta, duminica și de Sânziene. Marțea, joia, sâmbăta și duminica mai este dezlegare la untdelemn și vin.

Program Spovedanie: Joi, 18 și 25 iunie, începând cu ora 18.00. Cine poate veni dimineața la spital, în jur de ora 9.00-9.30, și vrea să ne întâlnim acolo, să-mi dea un telefon.

Se apropie hramul. Cu sprijinul dumneavoastră, sperăm să organizăm frumos lucrurile și anul acesta.

Atașamente: 
PDF icon 2020_06_14.pdf
Citește alte articole despre: foaia parohiala