Foaia parohială, nr. 60

Revista parohiei Martie 21, 2020

Dacă recomandarea de a circula numai pentru probleme de necesitate între orele 6-22 devine obligație, nu veți mai putea intra în biserică nici pentru închinare, și pomelnicele se vor lăsa în cutia poștală, de unde periodic vor fi luate și pomenite. Colivele se vor lăsa la poartă, de unde veți suna preotul la telefon, și cine este desemnat va veni și le va lua și le vom sfinți. Pentru împărtășanie, va trebui să sunați înainte și va veni preotul acasă. Cam așa vor decurge lucrurile, și cel mai greu va fi  în Vinerea Patimilor și de Paști, dacă vom da lumină din poarta bisericii.

Anul III, nr. 60, 22 martie 2020

Speranța Sfântului Ilie

Foaie săptămânală a Parohiei Sf. Ilie cartier Speranța din Piatra-Neamț

Duminica a 3-a din Post (a Sf. Cruci)

 Suntem în post, și ispitele pe linie trupească nu se mai referă doar la mâncare, ci și la epidemia cu noul virus, și la consecințele economice ale epidemiei asupra familiei noastre. Am reînceput editarea foii parohiale pentru că între măsurile dictate de Starea de urgență în care a intrat țara noastră, se găsește și aceea conform căreia nu se mai pot organiza activități religioase în biserică, adică nu se mai pot ține slujbe la care să participe familia credincioșilor.

Nici soluției de a ține slujbele afară nu-i văd viață lungă, pentru că vârful epidemiei va fi atins în iunie, și în toate țările cu multe cazuri de infectare cu noul Coronavirus, instituțiile de forță încearcă să disperseze orice adunare de persoane, indiferent de distanța dintre ele. În Speranța, pe lîngă frigul anunțat între 21-22 martie, avem și vânt, și costurile pentru a improviza un pavillion, și asigura sonorizarea, ne-ar depăși micile economii destinate plătirii curentului și gazului la biserică. În aceste condiții, preferăm ca în zilele în care sunteți obișnuiți să mă găsiți acolo, să deschidem biserica, să servim oamenii cu ce au nevoie individual: Spovedanie, Împărtășanie, o rugăciune, aghiasmă, anafură, lumânări și ce se mai dorește; cine are de lăsat o colivă, i-o sfințim noi, dar după rezolvarea acestei probleme personale și individuale, ne despărțim, mergem să ne rugăm acasă ori ne ducem la alte treburi. Vom căuta să se poată închina oamenii la Sf. Aer, să dăm lumină, chiar dacă intră câte 5-10 persoane odată să o ia, mergem în parohie la cine solicită. Nu rămânem în biserică, nu avem voie, se consideră activitate religioasă sau eveniment religios, și primim o amendă de până la 70000 de lei. Păstrăm distanța față de cine este în față la lumânări, la masa cu pomeni sau la ușa Sf. Altar. Cine are nevoie să se spele pe mâini, avem apă și săpun în pridvor, la chiuvetă.

E drept că în aceste zile, nu stăm așa degeaba la biserică, mai facem și altceva în afară de șters sticla icoanelor cu dezinfectant. Dacă tot sunt doi oameni angajați, preotul și dascălul, mai spun și ei o rugăciune, indiferent că se cheamă Liturghie, Denie, parastas, molitfă de Spovedanie, doar că nu li se alătură nimeni nici la strană, nici în biserică, oamenii pleacă după ce și-au rezolvat problema personală, știind că Dumnezeu i-a văzut, iar părintele îi va pomeni la rugăciune zi de zi.

Vă invităm să citiți Paraclisul Sf. Nichifor Leprosul, care s-a arătat în vedenie în Grecia și a îndemnat pe creștini să nu se teamă de noul virus și a făgăduit că va vindeca pe toți cei afectați de el. Se găsește pe Internet, pe siteul Doxologia, gata de citit, pe siteul parohiei noastre, speranta.mmb.ro, bun de listat, și la biserica noastră, gratis.

Să ne rugăm din tot sufletul la Psaltire, cu ce acatiste și paraclise preferăm, pentru oprirea epidemiei. La câtă tulburare și dezorganizare și neluare în serios a situației se vede împrejur, doar rugăciunea ne poate salva. Să nu exagerăm cu citirea tuturor știrilor false pe telefon și computer, nici cu urmărirea tuturor știrilor și materialelor la televizor, să îl mai închidem și să ne ocupăm cu ale sufletului, ale familiei, să ne mai uităm în ochii celui de lângă noi.

Să fim oameni curați, să ne spălăm des pe mâini, să păstrăm mereu distanța, atât față de cunoscuți, cât și față de necunoscuți. Dacă avem simptome ale unei boli respiratorii, să ne adresăm medicului, și doar dacă este nevoie să mergem la spital. Să evităm rudele și cunoscuții din străinătate, să nu cedăm la șantajul emoțional și să ne luăm în brațe, să ne pupăm, să stăm aproape unii de alții.  Aici ajungem la problema principală: bătrânii  noștri. Dacă am luat acum o oră virusul de la cineva, noi sau un copil de-al nostru, adică cei care ne îmbolnăvim mai rar și mai greu cu el, dând mâna cu o rudă în vârstă, i-l dăm, și acela, fiind mult mai vulnerabil la virus, poate muri. Marea majoritate care au forme grave ale virozei, sau au murit, sunt bătrâni. Să ne protejăm bătrânii, nu e de glumă.

Acum, când aproape am terminat foaia parohială și nu mai am timp să o modific în urmă, a apărut și noua ordonanță militară. Nu putem merge pe stradă mai mult de trei persoane unele lângă altele. Nici în biserică nu pot fi mai mult de 3 persoane odată, și nu pot lua parte la slujbă, pot doar să se închine și să rezolve probleme personale și individuale. Slujba o face doar preotul și dascălul. La Spovedanie, în biserică rămân doar 3 persoane, una la spovedit și 2 la distanță unele de altele; când iese o persoană, intră alta.

Dacă recomandarea de a circula numai pentru probleme de necesitate între orele 6-22 devine obligație, nu veți mai putea intra în biserică nici pentru închinare, și pomelnicele se vor lăsa în cutia poștală, de unde periodic vor fi luate și pomenite. Colivele se vor lăsa la poartă, de unde veți suna preotul la telefon, și cine este desemnat va veni și le va lua și le vom sfinți. Pentru împărtășanie, va trebui să sunați înainte și va veni preotul acasă. Cam așa vor decurge lucrurile, și cel mai greu va fi  în Vinerea Patimilor și de Paști, dacă vom da lumină din poarta bisericii.

Încă o dată, pentru liniștirea sufletului și, Doamne ferește, vindecare de noul virus, citiți Paraclisul Sf. Nichifor.

 

Atașamente: 
PDF icon 2020_03_22_nr_60.pdf
Citește alte articole despre: foaia parohiala