Foaia parohială, nr. 56

Revista parohiei Iunie 7, 2019

Domnul roagă pe Tatăl ca și pe pământ, credincioșii să nu fie lipsiți de prezența unei persoane din Sfânta Treime, care să îi ajute să păstreze cuvintele dumnezeiești vii, iar bucuria vieții unite cu Dumnezeu să nu se piardă. Viața veșnică, începând de pe pământ, înseamnă să cunoști pe Dumnezeu, cunoaștere care începe cu cuvintele Evangheliei și se continuă cu aplicarea lor în diversele situații de fiecare zi, dar este posibilă numai dacă Dumnezeu Duhul Sfânt, pe care îl așteptăm la Rusalii și în fiecare zi a vieții, sălășluiește și rodește întru noi dragoste, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credință, blândețe, înfrânare, curăție.

Anul II, nr. 56, 9 iunie 2019

Speranța Sfântului Ilie

Foaie săptămânală a Parohiei Sf. Ilie cartier Speranța din Piatra-Neamț

Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic) (Rugăciunea lui Iisus)

Rugăciunea lui Iisus din titlul duminicii nu se referă la Rugăciunea minții, acel ”Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, sau forma dezvoltată ”Doamne Iiuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Este vorba de rugăciunea arhierească a Mântuitorului, rostită la sfârșitul Cinei celei de Taină, din care putem înțelege zbuciumul și dorința inimii Sale pentru ucenicii pe care-i lasă în urmă. În completare, Apostolul dezvăluie cum își dorește Sf. Pavel să se comporte preoții hirotoniți de el după ce nu va mai fi cu ei.

Apostolul citit descoperă credincioșilor cum gândesc Sf. Pavel și toți episcopii și preoții, până astăzi: mai întâi iau aminte la ei înșiși, ca Hristos Domnul și Duhul Sfânt să locuiască într-înșii vizibil și sensibil, cu putere, apoi își dedică atenția turmei încredințate.

Credincioșii sunt și ei preoție sfântă prin Botez, aducând lui Dumnezeu jertfe duhovnicești, ”pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră”. Ordinea pe noi înșine, apoi pe ceilalți, trebuie păstrată. În Ortodoxie nu se ard etapele, nu se sar treptele, nu există scurtături (doar drumuri mai pieptișe pentru cei mai râvnitori și curajoși). Cel care se pregătește de o meserie să se formeze întâi pe sine ca om. Cel care iese în lume să fie educat de acasă (nu plimbăm prostul prin târg, spune un proverb). Cel care se căsătorește, să fie șlefuit, modelat și flexibil, să aibă ce dărui, să fie pregătit și pentru bucurie, și pentru mucenicia voii proprii. Cel care face copii, să se fi crescut întâi pe sine, să se fi educat și răbdat pe sine întâi. Și exemplele ar putea continua, însă dacă observăm că am încălcat această regulă și căutăm să ne recuperăm din mers, să ne folosim de harul lui Dumnezeu și de îndrumarea Bisericii ca să reușim.

Ca să ne maturizăm duhovnicește și să moștenim cerurile, Sf. Pavel ne încredințează lui Dumnezeu și cuvântului harului Său. Dumnezeu lucrează deplin în Biserică, iar cuvântul harului, ca să nu fie răstălmăcit și manipulat de lupii necruțători de care am auzit în Apostol, tot în Biserică își găsește adevăratul sens și aplicarea cu folos. Biserica este un loc al nevoinței, al ostenelii, în care cei odinioară străini și acum frați în Hristos, sub îndrumarea preoților, se ajută unii pe alții, se ridică, se sprijină, ca să ajungă la capătul călătoriei acestei vieții, începutul celei veșnice.

Sf. Pavel îndeamnă pe preoți să fie lucrători, neagonisitori de cele materiale, să își iubească din toată inima oamenii, rugându-se cu ei și pentru ei. În temeiul preoției împărătești de care vorbeam, toți credincioșii au aceeași datorie, de a fi cumpătați în ambiții și dorințe, să se dedice familiei și copiilor până ce simt, cum se zice, că le iese pe ochi de atâta efort de a se face înțeleși și ascultați de copii, efort pe care să-l continue, dincolo de cuvânt și faptă, la rugăciune.

Sf. Evanghelie dezvăluie cuvintele ultimei rugăciuni pentru Biserică rostite de Mântuitorul la Cina cea de Taină. Reținem că unitatea de viață fericită și slăvită între Tatăl și Fiul, în Sf. Treime, ajunge acum prin Domnul Iisus Hristos la noi oamenii, care și ei trebuie să se mențină uniți nu doar cu Dumnezeu, ci și între ei, în Biserică. Nu-i ușor să fii unit cu Dumnezeu, viața sfinților ne-o demonstrează, dar nici cu cei de lângă noi, o știm din familie, unde ar trebui să fie mai ușor, pentru că ne iubim între noi.

De aceea, Domnul roagă pe Tatăl ca și pe pământ, credincioșii să nu fie lipsiți de prezența unei persoane din Sfânta Treime, care să îi ajute să păstreze cuvintele dumnezeiești vii, iar bucuria vieții unite cu Dumnezeu să nu se piardă. Viața veșnică, începând de pe pământ, înseamnă să cunoști pe Dumnezeu, cunoaștere care începe cu cuvintele Evangheliei și se continuă cu aplicarea lor în diversele situații de fiecare zi, dar este posibilă numai dacă Dumnezeu Duhul Sfânt, pe care îl așteptăm la Rusalii și în fiecare zi a vieții, sălășluiește și rodește întru noi dragoste, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credință, blândețe, înfrânare, curăție.

Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, între care au strălucit Sfinții Nicolae, Atanasie, Spiridon, au luptat pentru a împlini în generația lor dorința Mântuitorului de unitate a familiei Bisericii. Au apărat dumnezeirea Domnului Iisus Hristos, Cel deoființă cu Tatăl, și pentru prima oară în istorie, episcopii din toată lumea creștină s-au reunit pentru a alunga din Biserică răul ereziei lui Arie, un preot învățat din Alexandria Egiptului, cu adepți în multe cercuri înalte. Fără compromisuri, cei 318 părinți au dat anatemei pe eretic și pe adepții lui, știind că ”puțin rău nimicește mult bine”, după spusa proorocului Solomon.

Sâmbătă, 15 iunie, ora 8.00—Sf. Liturghie și parastas pentru moșii de vară.

Program de Spovedanie pentru Postul Sf. Apostoli:

- Sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 17.00 (cei care vor să se împărtășească duminică, să postească joi, vineri și sâmbătă. Copiii postesc doar sâmbătă.

- Joi, 27 iunie, începând cu ora 18.00.

S-au strâns 8810 lei pentru candelabru.

Atașamente: 
PDF icon 2019_06_09.pdf
Citește alte articole despre: foaie parohiala