Foaia parohială, nr. 43

Revista parohiei Martie 9, 2019

Sf. Evanghelie ne îndeamnă să iertăm aproapelui ca nici Dumnezeu să nu ia în seamă păcatele noastre, ci să ne fie mereu aproape în căderile, ridicările și luptele noastre duhovnicești. Sfinții Părinți adaugă să uităm, să fim binevoitori, să încercăm a-l privi pe cel care ne-a greșit ca și cum nu ne-ar fi greșit, ca să nu fim împiedicați la rugăciune, la aducerea de daruri la altar și la judecata dumnezeiască.

Anul II, nr. 43, 10 martie 2019

Speranța Sfântului Ilie

Foaie săptămânală a Parohiei Sf. Ilie cartier Speranța din Piatra-Neamț

Duminica izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză)

Apostolul citit ne îndeamnă să conștientizăm începutul unei perioade de luminare, de părăsire hotărâtă a întunericului din viețile noastre, de luptă cu lăcomia, beția, desfrânarea, tovărășiile păcătoase, cearta și invidia. În plus, ceea ce și Sfinții Părinți afirmă peste veacuri, mândria, judecata și osândirea aproapelui, mai ales cel slab în credință sau mai puțin înzestrat cu daruri firești, duce inevitabil la căderea celui care se luptă cu sine, în perioada postului sau în afara lui.

Sf. Evanghelie ne îndeamnă să iertăm aproapelui ca nici Dumnezeu să nu ia în seamă păcatele noastre, ci să ne fie mereu aproape în căderile, ridicările și luptele noastre duhovnicești. Sfinții Părinți adaugă să uităm, să fim binevoitori, să încercăm a-l privi pe cel care ne-a greșit ca și cum nu ne-ar fi greșit, ca să nu fim împiedicați la rugăciune, la aducerea de daruri la altar și la judecata dumnezeiască.

Să nu fim crispați în post, să nu ne arătăm cu orice prilej că noi postim, și asta nu cumpărăm, asta nu mâncăm, asta nu facem, aprecierea oamenilor va fi plata noastră, în loc de ușurarea greutății păcatelor și dobîndirea harului lui Dumnezeu. Profetul Isaia spune pe larg ce a spus și Apostolul, și Sf. Evanghelie, că postul alimentar se însoțește neapărat, pentru a aduce lumină în viață, de lăsarea la o parte a nedreptății, a păcatelor menționate la începutul foii parohiale, precum și de milostenie. Postul alimentar, ca să aibă efect în suflet, presupune un pic de înfometare, de mâncare mai simplu, mai nesofisticat, mai fără gust. Pe copii, ca să-i postim, cum se spune, îi mai îngăduim cu dulciuri de post și cu mâncăruri mai gustoase ori mai apropiate ca gust și aspect cu cele de dulce.

Postul, ținut cum învață Biserica, e cel mai bin prilej să rupem mintea și simțirea noastră de alipirea lor de cele lumești, ca să poată apoi redirecționa spre cer viața noastră.

În Postul Mare, cine poate și are râvnă să încerce, se mînâncă fără untdelemn de luni până vineri (excepție, sfinții cu cruce neagră). Dezlegare la vin și alte băuturi este doar sâmbăta și duminica, precum și la Buna-Vestire. Dezlegare la pește, doar la Buna-Vestire și la Florii.

Pomelnicul postului se poate da oricând de către cei care știu că am pomelnicul lor la vii și la adormiți, nu trebuie decât să adauge lumânări, cărbune, tămâie, ulei, vin și făină. Ceilalți fac cum cred, când aduc pomelnicul, atunci încep   să-l pomenesc. Amintesc că la noi la biserică, pomelnicele se  citesc zilnic. Noi folosim deocamdată la prescuri făină Dobrogea 000, aceea cu ambalaj alb cu roșu. Orice altă făină o primim, dar o dăm de pomană mai departe. Primim orice vin aduceți, dar evitați sortimentele de calitate îndoielnică. De asemenea, candelele ard mai bine cu un untdelemn bun.

Luni, marți, miercuri și joi seara, de la ora 18, săvârșim Pavecernița Mare, în cadrul căreia se citește Canonul de pocăință al Sf. Andrei Criteanul, rânduială care ne ajută să începem cu mai mult avânt și spor Postul Mare al Paștilor.

În Post săvârșim o dată pe Săptămână Sf. Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite sau a Sf. Grigorie Dialogul, o rânduială specială specifică acestui post, prin care credincioșii se pot împărtăși în zilele lucrătoare sau de rând.

În sâmbăta Sf. Teodor Tiron, se aduce în amintirea și în cinstea sfântului colivă de grâu. Colacii postului sunt un obicei fără niciun sens dacă îi cumpărăm; indiferent cum ies, mai bine îi coacem acasă și aducem câți au încăput  într-o tavă. Pomana poate fi și ceva de mâncare, nu neapărat dulce. Dacă nu putem prepara ceva, aducem fructe proaspete. Mai bine evităm să împănăm pomana cu prăjiturele, bombonele, ciocolățele și altele asemenea.

Program slujbe speciale în Postul Mare 2019—martie

Luni, 11 martie, ora 18.00 - Pavecernița Mare și Canonul de pocăință al Sf. Andrei Criteanul, partea I

Marți, 12 martie, ora 18.00 - Pavecernița Mare și Canonul de pocăință al Sf. Andrei Criteanul, partea a II-a

Miercuri, 13 martie, ora 8.30 - Sf. Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite

Miercuri, 13 martie, ora 18.00 - Pavecernița Mare și Canonul de pocăință al Sf. Andrei Criteanul, partea a III-a

Joi, 14 martie, ora 18.00 - Pavecernița Mare și Canonul de pocăință al Sf. Andrei Criteanul, partea a IV-a

Luni, 18 martie, ora 8.30 – Sf. Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite

Duminică, 24 martie, ora 17.00 – Vecernie

Luni, 25 martie, ora 9.00 – Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia

Vineri, 29 martie, ora 8.30 – Sf. Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite

!!! Spovedanie, în fiecare sâmbătă, ora 17.00

Luni, 22 aprilie, și Marți, 23 aprilie, după Denie

!!! Pomenirea morților, primele 6 sâmbete din Post, ora 8.00. Ultima la 20 aprilie, ora 8.00.

Pe siteul speranta.mmb.ro, la secțiunea Program liturgic, găsiți programul integral, până în mai.

S-au strâns 8253 lei pentru candelabru. Nu avem cu ce plăti o facură la gaz, de 1746 lei, și una la energie, de 403 lei, scadente la 18 martie, respectiv 8 aprilie.

Atașamente: 
PDF icon 2019_03_10.pdf
Citește alte articole despre: foaia parohiala